Logo_studiolijn14

Podcastmaker Merijn Tinga zal niet rusten totdat statiegeld de afvalstroom die wij dagelijks veroorzaken heeft geminimaliseerd. Nou hoor ik je denken: er is toch al statiegeld? Dat is deels waar, we hebben statiegeld op flessen en per 1 april komt daar statiegeld op blik bij – althans in Nederland. In Groot-Brittanie is er nog geen statiegeld en daar heeft Noorwegen last van.

Als je in London je plastic flesje Cola achterover de Thames in keilt – even hypothetisch- dan is de kans groot dat het flesje via de Thames met de overwegend zuidwesterlijke stroming meegevoerd wordt en uiteindelijk in een van de fjorden van Noorwegen belandt. En dat is een doorn in het oog van Tinga die, tijdens een maandenlange zeiltocht met zijn gezin, voor het eerst in 2015 geconfronteerd werd met al dat plastic afval in die prachtige Noorse fjorden.

Vastberaden om ook statiegeld in Engeland te forceren, surft Tinga vanaf 16 juni 2023 op een surfboard vol plastic afval vanuit Oslo naar London – 2000 km tegen de wind in – om symbolisch het pastic afval terug te brengen naar de bron.
In aflevering 13 van de Plastic Soup Surfer hoor je een beeldend inkijkje van hoe zo’n proces in zijn werk gaat.