Logo_studiolijn14

Statiegeld op kleine pet-flesjes is sinds 1 juli vorig jaar wettelijk verplicht. Een resultaat waar we ons jarenlang hard voor hebben gemaakt.

Toch is de strijd nog niet gestreden. De invoering van statiegeld op blik is door een lobby van supermarkten uitgesteld en bij de pet-flesjes zien we statiegeld ontwijking – daarmee bedoelen we het bewust overstappen naar statiegeldloze verpakkingen.

Meerdere leveranciers van frisdranken en mineraalwater zijn nipt voor de invoering van statiegeld overgestapt op drankkartons. Ze ontwijken op die manier het statiegeldsysteem. Mineraalwaterproducent Earth Water spant wat ons betreft de kroon. Het bedrijf stapt niet alleen vlak voor de invoering over op drankkartons maar claimt daarmee ook nog eens duurzamer te zijn.

Met veel bombarie nemen ze afscheid van hun laatste plastic flesjes door die symbolisch bij hun klanten aan te bieden. Ze claimen dat hun nieuwe Tetra-pak veel duurzamer is. Het zou om een bewuste stap voorwaarts gaan en niets te maken hebben met de invoering van statiegeld op de flesjes krap een maand later. Is dit schaamteloze greenwashing?

In deze aflevering gaan we op onderzoek uit! Ga je mee?