Samen de zorg dragen

Positieve gezondheidszorg vergt meer tijd en aandacht

De wijkverpleging kent de wijk nog altijd op zijn duimpje. En ook de Greet Meesters’ van Leiden weten wie in de wijk een helpende hand, of meer, nodig heeft. Maar de gezondheid van Leidenaars kan verbeteren als méér mensen dat weten, en als andersom ook bekend is bij wie je terecht kunt voor hulp. Daarover zijn de drie vrouwen die geïnterviewd worden in de laatste podcast van Respons het roerend eens.

Samen stad maken, hoe doe je dat? Die vraag staat centraal in een serie onderzoekende podcast die het gelegenheidstrio Marije van den Berg, Andy Clark en Richard den Haring maakte met medewerking van het Mediafonds Leiden. Dit keer gaat het over de zorg en over hoe we Leiden gezond houden.

Hoe houden we de zorg op peil en betaalbaar in een vergrijzende stad? Door veel meer zelf te doen en veel meer zelf te betalen. Daar zijn Greet Meesters, wethouder Marleen Damen en Activite-controller Marieke Guldener het wel over eens. Maar hoe zorg je ervoor dat Leidenaren gezond oud worden en leren voor elkaar te zorgen. Daar over gaat het in deze laatste Respons-podcast die tot stand kwam met hulp van het Mediafonds Leiden. 

Greet Meesters, drijvende kracht achter zorgprojecten als Go! Leiden, gelooft heilig in meer aandacht voor positieve gezondheid en dan vooral in de groepsaanpak. Als mensen gezonder leven, met minder problemen, hebben ze minder zorg nodig. Ook op latere leeftijd. Maar om dat te bereiken moet er nog wel wat veranderen in Leiden. Het vergt namelijk tijd en aandacht en dat is er in de zorg maar weinig. Huisartsen die 8 minuten aan een consult mogen besteden schrijven medicijnen voor bij migraine maar doen niets aan het achterliggende probleem: de financiële problemen van de patiënt.

Die patiënt moet doorverwezen worden naar de Stadsbank, vindt ook wethouder Margreet Damen. Maar veel artsen kennen de Stadsbank niet. Daar ligt een verantwoordelijkheid van de gemeente vindt Damen en daar werkt ze hard aan vertelt ze in de podcast.

Marieke Guldener is bij zorgorganisatie Activite als controller zorgbeleid dagelijks bezig met het verbeteren van de zorg. Haar doel is Activite overbodig maken, maar dat gaat ‘natuurlijk nooit lukken’. Dat neemt niet weg dat ze wel succes boekt: de zorg per persoon in Leiden daalt. Mensen blijven langer zelfstandig met hulp van familie en omwonenden. De afgelopen maanden is dit proces door corona versneld. De zorg kreeg een spoedcursus digitale zorgverlening. Wethouder Damen gaat hier in deze podcast op in. Zij wil het geleerde erin houden. Al eerder was becijferd dat de zorgverlening snel moest digitaliseren om op lange termijn betaalbaar en uitvoerbaar te blijven. Dat is door corona versneld ingevoerd en wil Damen niet meer terugdraaien. Want als het geen geldgebrek is dan is het wel personeelsgebrek wat de zorg parten speelt, dus alles wat gedigitaliseerd kan worden helpt om de handen aan het juiste bed te houden.