Respons

Let op: vanwege het Coronavirus gaat de uitzending inclusief de live stream niet door!

Meld je alvast aan voor de stream dan mis je niets maandagavond. Je kunt tijdens de opname ook reageren en vragen stellen. De livestream start op maandagavond om 20.00 uur.

Radiojournalist Andy Clark, podcastmaker Richard den Haring en democratie-onderzoeker Marije van den Berg zijn op onderzoek naar de manier waarop we in Leiden samen stad maken.

Respons Live! op 16 maart gaat over Zorg in de stad. Wat doen we voor elkaar en waar heb je de gemeente en professionals voor nodig? 

Met wethouder Marleen Damen, Ludwien Wassink, directeur stichting EVA en buurtbouwer Greet Meesters. Je kan de uitzending niet meer bijwonen maar wel meemaken via de stream. De uitzending - met live stream - start maandag 16 maart om 20:00 uur vanuit het Auditorium van Area071.

Hoe is het met invloed van bewoners gesteld in Leiden? Is wat de gemeente en het bestuur inzet om bewonersinvloed te bevorderen, wel relevant voor bewoners? Kunnen we in Leiden meer van ons collectieve verstand benutten bij het maken van de stad? Hoe organiseren we dat samenspel? En wordt het er een beetje democratischer op?

Onze mediapartner is het Leidsch Dagblad. Gepubliceerde artikelen vind je hier.

We keken aan een rondetafel naar de stand van de stad, met onder meer hoogleraar decentrale overheden maar ook oud-raadslid Geerten Boogaard.

Daarnaast zijn we gaan gluren bij de buren. Hoe doen ze het in Kaag en Braassem en Groningen en Utrecht? Wat kunnen we daarvan leren in Leiden?

Eerste live podcast: De groei van de stad

In het eerste live podcastcafe hebben we aandacht besteed aan de groei van de stad met Hilde Blank, stadsbouwmeester van Leiden, Christoffel Klap, directeur van woningcorporatie Ons Doel, Stefan Witteman, stedenbouwkundige van Nieuw Leyden en stedenbouwkundig ontwerper van het eerste plan van Nieuw Leids Bolwerk uit 2018 en Marijn Kramp, als onderzoeksjournalist gedoken in de woningbouwopgave.

Tweede live podcast: Energietransitie

Het tweede café ging over de energietransitie. In de duurzaamheidsagenda 2016-2020 spreekt het stadsbestuur de ambitie uit dat een dichtbebouwde stad als Leiden voorop moet lopen in het opwekken en gebruik maken van duurzame energie. Hoe doen we dat samen?

Aan tafel hadden we Fred Goedbloed (gemeente Leiden) Rob Boerée, voorzitter EnergiekLeiden en Rijnland Energie, Axel Möltgen van de Leidse Milieuraad maar vooral wijkambassadeur Groenoord, Mark Koene van Energie Merenwijk en wethouder Fleur Spijker.

Derde live podcast: Zorg in de stad

Het derde podcastcafé vindt maandag 16 maart plaats in het Auditorium van Area071 en gaat over zorg in de stad. Hoe houden of maken we een stad waarin we naar elkaar omzien?

Wat doen we voor elkaar en waar heb je de gemeente en professionals voor nodig? Hoe werkt dat samenspel en wie bepaalt eigenlijk wat er gebeurt? We gaan erover in gesprek met wethouder Marleen Damen, buurtbouwer Greet Meesters en met iemand van Eva, de organisatie voor mantelzorgondersteuning.