Kaag en Braassem doet niet meer aan beleidsnota’s:

‘Huisarts heeft meer verstand van gezondheid dan raadsleden’ 

Het klinkt onaardig, verontschuldigt wethouder Floris Schoonderwoerd zich op voorhand. “Maar raadsleden zitten in de raad vanwege hun betrokken bij de gemeenschap, niet omdat we zoveel verstand hebben van gezondheid, verkeer, onderwijs, cultuur en al die andere dingen waar we over besluiten.” In ‘zijn’ gemeente Kaag en Braassem heeft dit inzicht ertoe geleid dat de mensen die er wel verstand van hebben – de inwoners zelf – een veel grotere rol hebben gekregen.

Elke politieke partij stelt in zijn verkiezingsprogramma dat de burger meer voor het zeggen moet krijgen, stelt Schoonderwoerd. “Dus ga in de gemeenteraad dan niet op hun stoel zitten. Maar geef ze echt meer te zeggen.” Door met alle politieke partijen een raadsakkoord te sluiten, in plaats van een coalitieakkoord met alleen de coalitie, proberen ze in Kaag en Braassem meer van hun verkiezingsbeloften uit te laten komen en daarmee hun geloofwaardigheid te verstevigen.

Lessen van de buren:
Besturen zonder beleidsnota’s kan en geeft ruimte en tijd.  
Geen coalitieakkoord maar raadsakkoord werkt heel verfrissend en voorkomt dat de politiek een kleurloos compromis wordt.
Stel doelen en laat inwoners zelf met plannen komen.

In dat raadsakkoord staat simpelweg alles waar alle politieke partijen in de gemeente het over eens zijn; zoals een veilige en gezonde gemeente, meer zeggenschap voor de inwoners et cetera. Dat waar de partijen van mening over verschillen, bijvoorbeeld windmolens, staat er niet in. Die onderwerpen moeten in de raad ‘uitgevochten’ worden. “Per onderwerp wordt er dan gekeken of er een meerderheid voor een bepaald voorstel is.” Het werkt heel verfrissend, vindt Schoonderwoerd.

Luister hier naar het volledige interview met wethouder Floris Schoonderwoerd waarin hij de werkwijze in Kaag en Braassem uit de doeken doet.

Tegelijkertijd hebben de dorpsbewoners een veel grotere rol gekregen in het reilen en zeilen in Kaag en Braassem, en die rol wordt de komende jaren alleen maar verder uitgebreid. “Al dat beleid waarin gemeenteraden bepalen wat goed voor u is, is echt niet meer van deze tijd.” Die stapels nota’s komen volgens Schoonderwoerd maar op een ding neer: “namelijk hoe krijg je zo’n gemeenschap aan het functioneren. Want hoe beter zo’n gemeenschap functioneert hoe later de gemeente eraan te pas komt.” In plaats van beleidsnota’s heeft de gemeenteraad doelen opgesteld, legt Schoonderwoerd uit. “Gezond gewicht, eenzaamheidsbestrijding, geen armoede en een goed functionerende gemeenschap. Daar hebben we een zak geld voor. Alle organisaties en verenigingen met een goed plan dat bijdraagt aan een van onze doelen krijgt steun. Doe je dat niet dan kom ik met net zo veel plezier het winnende fietsje uitreiken maar dan runnen ze de vereniging of instelling helemaal zelf. Dat werkt steeds beter. Het scheelt verenigingen allerlei ledenwerf activiteiten zodat ze op het juiste moment nog net even vijf euro per lid meer krijgen van de gemeente. Dat leidt niet tot de kwaliteit die wij willen. Voorlichting over alcohol en drugs wel.”

Doordat de gemeente in Kaag en Braassem de buitenwereld de ruimte geeft, opereert de gemeente er in betrekkelijke rust. “Mensen kunnen het zelf. Er zit zoveel kennis en inspiratie in de gemeenschap. De gemeente moet hen daarbij helpen. In plaats van beleid vaststellen en de gemeenschap daar achteraan laten lopen.” “De huisarts heeft echt meer verstand van gezondheid dan de gemeenteraad.